saasΛογισμικό ως Υπηρεσία (SaaS) αποτελεί ένα μοντέλο διανομής όπου το λογισμικό φιλοξενείται στο πωλητή ή στον πάροχο της υπηρεσίας και είναι διαθέσιμο στους πελάτες μέσω ενός δικτύου δεδομένων, συνήθως το Internet.

Το μοντέλο SaaS γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο καθώς οι τεχνολογίες που υποστηρίζουν εφαρμογές μέσω διαδικτύου και service-oriented αρχιτεκτονικές (SOA), ωριμάζουν, και νέες προγραμματιστικές μέθοδοι όπως η Ajax, γίνονται δημοφιλής. Εντωμεταξύ, οι υπηρεσίες μέσω διαδικτύου γίνονται διαθέσιμες, με αυξητικό ρυθμό, σε χρήστες από διάφορες περιοχές του κόσμου.

Το SaaS συσχετίζεται με τον Πάροχο Υπηρεσιών Εφαρμογής ASP (application service provider) και με μοντέλα διανομής λογισμικού υπολογιστών κατά παραγγελία. Ο IDC (International Data Corporation) ξεχωρίζει δύο ελαφρώς διαφορετικά μοντέλα διανομής για το SaaS. Το μοντέλο φιλοξενίας της διαχείρισης εφαρμογής (hosted application management), είναι παρόμοιο με το ASP: ο πάροχος φιλοξενεί εμπορικό λογισμικό και το διανέμει σε πελάτες του μέσω του Internet.
Στο μοντέλο Λογισμικό κατα παραγγελία (software on demand), ο πάροχος δίνει διαδικτυακή πρόσβαση στους πελάτες σε ένα αντίγραφο του λογισμικού που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για διανομή με βάση το μοντέλο SaaS.

Service models

Service models

Τα πλεονεκτήματα του μοντέλου SaaS περιλαμβάνουν:

ευκολότερη διαχείριση
αυτοματοποίηση αναβαθμίσεων και διαχείριση διορθώσεων
συμβατότητα: Όλοι οι χρήστες έχουν την ίδια έκδοση της εφαρμογής.
ευκολότερη συνεργασία, για τον ίδιο λόγο
πρόσβαση από παντού.

Το παραδοσιακό μοντέλο διανομής λογισμικού στο οποίο το λογισμικό αγοράζεται και εγκαθίσταται στους υπολογιστές, συνήθως αναφέρεται με τον όρο Λογισμικό ως Προϊόν (Software as a Product).

0 Comments

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

 ©2024 Cited.gr

Επικοινωνία

Αφήστε το μήνυμά σας και θα απαντήσουμε σύντομα.

Sending
ή

Σύνδεση με χρήση των διαπιστευτηρίων σας

Forgot your details?